metatron

metatron

за блога...:



"Знанието е над всичко. Всеки, който е принесъл частица знание, вече е благодетел на човечеството. Всеки събрал искрите на знанието, ще бъде даващ светлина.
Да се научим да пазим всяка крачка на научното познание. Пренебрежението към науката е потапяне в тъмнина. Всеки има право да получи достъп до учението.
Прочетете съчинението, наситено със стремеж към истината. Невежите сеят предубеждения, като сами даже не си превят труда да прочетат книгата. Най-утвърждаващия труд наричат отрицание. Признаването на Висшите Принципи се смята за кощунство. Наистина предрасъдъкът е лош съветник.
Но не бива да се отминават всички събрани познания. Да не забравим да отдадем признателност на тези които със своя живот са въплатили Знанието."


Елена Блаватска "Тайната Доктрина"

сряда, 11 септември 2013 г.

Етика на Пермакултурата

  Етиката е съвкупност от морални убеждения и конкретни постъпки, чиято цел е да осигури нашето съществуване на Земята. В пермакултурата ние приемаме тройната етика, която включва грижа за Земята, грижа за хората, а също и влагане на собственото свободно време, пари и материали, за да може първите две цели да се осъществят по най-добър начин.
  

  Гижата за земята означава грижа за всички живи и неживи компоненти на Природата: почва, растителни видове, възтановителна работа, оправдано и умерено изразходване на ресурсите, а също и "честа печалба" (работа за създаването на полезни и невредящи  на околната среда системи).
  Грижата за Земята включва също грижа за хората и подразбира удовлетворяване на нашите потребности от храна, покрив над главата, образование, прилична работа и човешко общуване. Грижата за хората е много важна. Макар ние, хората, да представляваме само малка част от природата, ние оказваме върху нея решаващо въздействие. Ако сами можем да осигурим своите основни потребности, то тогава отпада необходимостта да поощтряваме своя собствен неумерен апетит и да разрушаваме Природата.
  Трети компонент от базовта етика за грижа за Земята е влагането на собственото свободно време, пари и материали, насочени към достигане на гореизброените цели. Това означава, че след като сме се погрижили за своите основни потребности и сме организирали живота си по най-добър начин, можем да използваме  способностите и енергията си, за да помогнем  и на другите да постигнат същия резултат.
  Освен всичко друго на системата на пермакултурата е свйствена  също и неоспоримата етика на живота, която признава ценността, присъща на всичко вижо. Дървото е ценно само по себе си, даже и ако няма никаква търговска ценност за нас. То е живо, и това е най-важното. Дървото изпълнява своето предназначение в Природата: преработва биомаса, изработва кислород и въглероден двуокис, осигурява укритие за малките животинки, подобрява почвените условия и така нататък.
  Както става ясно от казаното, етиката на пермакултурата се разпространява върху всички аспекти на екологията, а също  и вържу икономическия и обществен живот. Сътрудничество, а не съревнование - ето къде е ключът към всичко.


                          Бил Молисън, Въведение в Пермакултурата

Няма коментари:

Публикуване на коментар